Miért készítenek márkák vírusvideókat?

A megosztás egy értékes mérőeszközzé vált, melyet azonban nagyon nehéz irányítani, a siker az egyének akaratán múlik. Ezért nem is létezik jobb indikátor, mint a megosztások száma. Vírusvideó ügynökség a chamber.media előásta minden idők 100 legsikeresebb videóját, hogy kiértékeljék a közös pontokat a visszajelzések alapján.

  1. Személyesnek érezhető (Átélhető)
  2. Sokkoló
  3. Kontraszt az össze nem tartozó dolgok között
  4. Úgy néz ki mintha rengeteg idő és energia lett volna elkészíteni
  5. Gyanútlan kívülállók reakcióit rögzíti
  6. A kulturális ellentétekre, feszültségekre alapoz
  7. Egyenesen furcsa, vagy mém-orientált
  8. A technológiát egy nem-megszokott módon használja fel
  9. Egy egyébként vírusként terjedő trendre vagy személyre épít
  10. Egy olyan vágyat testesít meg, amiről szeretnénk elhinni hogy igaz lenne/lehetne.

Itt vannak ezek a jól körülhatárolható pontok, viszont mégsem lehet úgy leülni hogy most írunk egy vírusvideót, hiszen a siker messze nem garantált. És ha nem terjed mint a vírus, akkor mégsem hívhatjuk vírusvideónak, csak egy annak szánt videónak. A szándék meglehet, hogy felhasználjuk a fentebb található pontok lehetőleg többségét. Ezek a kritikus pontok, hogy egy kampány részeként legitimáljuk. Nem könnyű, hiszen a  brandek számára ez többnyire feltérképezetlen terület, megfelelő szakemberek nélkül. A márkákhoz köthető vírusvideók vagy kőkeményen terméket értékesíthetnek,  mint a Squatty Potty reklámja, ami eddig mérhetően 15 millió dolláros eladást produkált, gyakorlatilag a semmiből:

Vagy pedig a márkához kötődő élményt, szórakozást kínálnak, ahol a termék másodlagos (márkaépítés, arculat) A Dollar Shave Club videója 12000 regisztrációt hozott az első 48 órában:

Általánosságban bemutatva egy életérzést, egy trendet, mely kötődik a márkához, a nagy számok tükrében tekinthetünk sikeresnek. A legtöbb ember számára ez a milliós nézettséget jelenti, azonban meglepően könnyű fizetett hirdetésként elérni az egymilliót, teljesen értékelhetetlen közönséggel. Csak az lesz az értékes tartalom, amit az emberek is értékesnek gondolnak. A Dove igazi szépség kampánya több mint 1,3 millió megosztást ért el:

Igazán alacsony költségvetésből, csupán a jó ötlettel is nagy sikert lehet elérni, ahogy például az Első csók videónál láthattuk:

A tervezésnél igyekezzünk szem előtt tartani, hogy a média költés legalább háromszorosa legyen az előállítási költségnek. Tervezzen be fizetett hirdetéseket, véleményvezérek megnyerését, video SEO-t hogy megtudja adni a kezdőlökést a videónak. És hogyan növelhető még a hatékonyság? Rengeteg teszteléssel. Egyszerre futtatható a Youtubeon a videó/animáció több különböző variációja, eltérő címekkel, variálva az elejét, a közepét, a végét, beletéve kevesebb felhívást, többet, és végül értékelni kell az eredményeket. A legsikeresebb videók mögött nem ritkán tesztek százai állnak. A TV-re szánt reklámok költségvetésének töredékéből még így is előállítható egy sikeres vírusvideó. Kérje Ajánlatunkat!