Sokan fordulnak hozzánk hogy életre keltsük 3 dimenzióban a cég, vállalkozás logóját. Az animált 3D logók rendkívül sokrétűen felhasználhatóak, videós tartalmak bevezetőjeként, a bemutatótermek kijelzőin, közösségi média felületeken, expokon és kiállításokon a standon vagy a közös ledfalon hirdetheti a céget. Egy minőségi, igényes logó animáció jól reprezentálhatja cége értékeit, röviden és velősen megfogalmazhatja legfőbb üzenetét az ügyfelei felé.

Úgyhogy, amennyiben animált logót szeretne készíttetni, mindenképpen megtérülő, és hosszútávú befektetés lesz. És nem feltétlenül olyan drágán, mint elsőre gondolná…

Kezdjük fordított metodikával, mindjárt ellentmondva az előző kijelentésnek. Alapvetően a logó animáció drága. Alapvetően az egyedi, nulláról felépített logó animáció drága. Miért az? Például a megrendelő nem érkezik konkrét elképzeléssel, példákkal, csak egy “ütős, dinamikus” logóanimációt szeretne. Ez sajnos azt jelenti, hogy a végtelen(!) lehetőségek tárházából kell valamilyen módon prezentálnunk azt az egyet, mely végül tökéletesen illeszkedik a megrendelő fejében lévő nem konkrét ideához, amit önmaga sem tud pontosan megfogalmazni. Ez nem a megrendelő hibája, de mindenképpen költséges út.

Mert egy logó animáció adott esetben rengeteg vizuális elemből épül össze. Időben és térben különböző helyeken elhelyezett elemekből. Ezek mind különböző layerek, melyeket egyesével, sokszor képkockáról képkockára kell meganimálni, és ezek összessége, összhatása lesz a végeredmény. Minden egyes összetevője hozzáad az egészhez, emiatt rendkívül időigényes elkészíteni.

Természetesen léteznek különböző technikák a folyamat optimalizálására, hogy a lehető leghamarabb megtaláljuk a tökéletes megoldást. Képzett grafikusokkal storyboardokat készíthetünk, hiszen papíron még mindig könnyebb változtatni, mint az elkészült animáción. Vagy teljes mértékben ránk és tapasztalatunkra bízza, eszerint szerződéstől függően 3-5
eltérő verziót készítünk, melyből kiválasztja a legközelebb állót, és utána már csak azon dolgozunk. De ebben az esetben természetesen a befektetett 3-5X energiát is meg kell téríteni. A legpraktikusabb azonban, ha rendelkezésre áll olyan “minta”, ami alapján eltudunk kezdeni dolgozni. Hívjuk ezt vizuális briefnek, hiszen a szóban sokszor szinte lehetetlen pontosan körbehatárolni az elvárásokat (álljon össze a logó kis tertaérderekből, amik először kicsik, majd megnőnek, közben csillognak stb – rengeteg félreértésre ad okot)

És ennél a pontnál gyakorlatilag már karnyújtásnyira kerültünk a költséghatékony (pejoratívan: olcsó) logó animációhoz.
Hiszen ahonnan a mintavételezés történik, gyakorlatilag szerkeszthető file-ok (lsd template-k) gyűjtőhelye.
https://videohive.net/category/after-effects-project-files/logo-stings

Jelen pillanatban, csak ezen az oldalon több mint 12.000(!) logó animáció közül lehet válogatni. Hatalmas előnye, hogy egyből látszik mi a várható végeredmény. Ezek az úgynevezett templatek.

videoblocks.com
Szintén egy népszerű, és jól szűrhető, kereshető logó animáció, intro-outro lelőhely.

A template-k olyan After Effects projekt-fileok, melyek előre megvannak animálva, és egyes részei (pl logó) kicserélhetőek benne.

Pár technikai félreértést, és tévhitet szeretnénk elolszlatni ezzel kapcsolatban:

Nem csupán a logó egyszerű kicserélésére van lehetőség, változtathatóak a színek, betűtípusok, betűméretek, bizonyos részei eltávolíthatóak. Felbontás, képarány változtatható. Egyes területek maszkolhatóak. A különböző template-k különböző elemeit lehet kombinálni is! Például egy konkrét logó összeáll a térben 3 dimenzióban, egy másik template-ből felhasználjuk hozzá a text animációt hogy kiírjuk a weboldalcímet, és az egészre rárakunk egy prízma-effektet, vagy bármilyen más részecske szimulációs effektet. Saját készítésű videó-betétek is elhelyezhetőek. Ezek kombinációjával gyakorlatilag teljesen egyedi animáció hozható létre. Nem kell attól félni hogy “szembejön az utcán”.
Az emberek 99%-a nem ismeri ezeket az oldalakat, egyáltalán a template fogalmát, szakmabeliek látogatják. Plágium sem merülhet fel, ugyanis ezek megvásárolt legális termékek.

Másik fontos dolog, hogy rendkívül szigorú minőségbiztosítási rendszer és szűrő van ezeknél az oldalaknál, csakis a valóban kiváló minőségű és belső felépítésű projekt fileok kerülhetnek be a rendszerbe. Egyedül azzal kell számolni, hogy a template-k belső struktúrájába nem látunk bele, csak a megvásárlás után, így csak ezután lehet 100% bizonyossággal megmondani, hogy mely részei változtathatóak, és melyek úgynevezett “footage-k”, előre lerenderelt szekvenciák. Sok esetben a template már alapból tartalmazza a zenei és zörejsávokat, amelyek így jogtisztán felhasználhatóak. Megvásárlás után az Önök tulajdonába kerül, egyszer szükséges megvenni őket, így később ha például a cégnél logó-cserére kerül sor, utána csak ezt kell kicserélni a már meglévő fileokban. A templatek ára rendkívül kedvező, hiszen alkotói világszinten kapnak belőle bevételeket, így tudnak a 10-30 dolláros sávban maradni, vagyis gyakorlatilag egy ebédmenü áráért kiváló minőségű templatekhez lehet hozzájutni.

A kiválasztott templatek ismeretének függvényében tőlünk már pontos árkalkulációt kap ezek szerkesztésére, így gyakorlatilag már az első lépésnél tisztában lesz a várható végeredménnyel, és a pontos költségvonzatokkal.

Amennyiben további kérdése merülne fel, vagy szeretné megrendelni szolgáltatásunkat, vegye fel velünk a kapcsolatot!