2001 márciusában a tálibok felrobbantották a Bamiyan Buddhákat Afganisztánban, a világ két legmagasabb Buddha szobrát. Ez a szörnyű támadás a Közép-Ázsia öröksége ellen megdöbbentette a világot, mindörökké megváltoztatva a régészetet, és a kulturális megőrzéshez való hozzáállást. E kulturális örökség elvesztése ösztönözte a kutatók és nonprofit szervezetek csoportjait arra, hogy 3D-s szkenneléseket,  építészeti terveket és részletes fénykép dokumentációkat készítsenek a világ minden tájáról, tudva, hogy azok bármikor megsemmisülhetnek. A 3D-s szkennelési technológiák előrehaladása, a drónok használata új eszközöket biztosítanak a megőrzőknek, hogy megakadályozzák a kulturális tárgyak végleges elvesztését.

Az 1990-es években számos nemzetközi örökséget létrehozó szervezet jött létre, hogy kiemelje a kulturális örökség jelentőségét a történelem,  az idegenforgalom és az etnikai identitás szempontjából. Az egyik ilyen csoport az UNESCO 1992-ben alapított Világörökségi Központja. A régészeti és örökség-megóvási közösségek élénkítették ezeket az erőfeszítéseket olyan fontos helyek, helyszínek, épületek és tájak megőrzésére, amelyeket a bővülő városok, természeti csapások, a parti erózió és más veszélyek fenyegetnek. De amint ezek a törekvések visszhangot nyertek, a helyszínek még jobban ki lettek szolgáltatva többek között a a tálibok és az iszlám állam csoportjai számára, hogy elpusztítsák ezeket az alkotásokat. Egy hatodik századi keresztény kolostor Irakban való megsemmisítése felkeltette a világ figyelmét. Ez csak az egyik a 2014-ben megkezdett IS csoportok által elpusztított helyek hosszú listáján, a Mosul-i Múzeum megsemmisítésének 2015. februári elpusztítása is a nevükhöz kötődik, ahol a legfontosabb asszír kori szobrok voltak elhelyezve.

A szobrok és tárgyak fényképeit kezdték el gyűjteni az interneten, beszerezve esetenként akár több száz turistafotót is, gyűjtöttek képeket az Egyesült Államok katonai személyzetétől, akik jelen voltak a múzeumnál. Ezek az anyagok képezték az alapját az elpusztult tárgyak 3D fotogrammetriával történő digitális rekonstrukciójának. Ez a technika az ugyanazon objektum többszörös szögéből származó fényképeket használ 3D-s modell létrehozására.

A buddhista szobrok Bamiyanban való megsemmisítése a digitális megőrzés korai sikeréhez vezetett: Dr. Fabio Remondino, a Bruno Kessler Alapítvány Trento-ban, Olaszországban, szintén photogrammetry technikát használt a Bamiyan Buddhák digitális rekonstruálására.

A módszer terjed. A Fokvárosi Egyetem Zamani projektje az elmúlt 12 évben Afrika legfontosabb kulturális és örökségi épületeit, helyeit és tájait dokumentálta. Fontos, hogy adatai szabadon hozzáférhetőek és használhatóak, a tudomány demokratizálódik a digitális adatok és az örökségi erőforrások globális közösség számára történő átadásával.

Az új technológiák könnyebbé és gyorsabbá, pontosabbá teszik ezt a munkát. A pilóta nélküli légi járművek a nagy struktúrák és tájak dokumentálásának képességét rendkívül nagy felbontásban alakítják át. A pontos 3D-s rekonstrukciók létrehozására szolgáló szoftverek fejlesztései lehetővé tették a virtuális rekonstrukciók megteremtését mind a diákok, mind a nyilvánosság számára. Legnagyobb hatása azonban a nagy felbontású 3D lézer szkennerek fejlesztésének volt. Ez a berendezés rögzíti a visszavert fényt, és egy nagyon éles 3D-s képet készít a térről. Mindezeket kombinálva most már rendelkezünk eszközökkel ahhoz, hogy digitálisan megőrizzük a szélsőséges csoportok pusztításait.

A világ örökségének egy részének elpusztítására tett kísérletek meglehetősen ellentétes hatásúak: teljesen új kutatási és tudományos gyakorlati területek jöttek létre, melyek átalakították a régészetet, a paleontológiát, a múzeumi tanulmányokat, az építészetet és egyéb tudományterületet is.

Ugyanilyen fontos a tudás demokratizálódásának új hangsúlya ezen adatok digitális elérhetősége révén. Most minden diáknak, tudósnak vagy akár civilnek hozzáférése van a világ legfontosabb történelmi és régészeti példányaihoz, épületeihez és városaihoz. Ezek az erőfeszítések mindannyiunk számára globális kulturális örökségünket teszik elérhetővé, miközben segítenek biztosítani örökségünk megőrzését egy egyre ellenségesebb világban.

https://theconversation.com/preservationists-race-to-capture-cultural-monuments-with-3d-images-53536
https://projectmosul.org/