Több mint Sci-Fi, ezek az őrült hologram technológiák már valóban léteznek és “bárki” igénybe veheti őket! A 3D hologrammok már azóta megmozgatják az emberek fantáziáját, hogy Jules Verne 1893-ban papírra vetette először a kapcsolatos vízióit. A köztudatba akkor robbant be igazán, mikor Leia hercegnő jelent meg hologram alakban a Csillagok Háborúja filmben mintegy negyven évvel ezelőtt. Nagyon sokáig úgy tűnt, hogy a hologrammok megmaradnak a science-fiction világában: a levegőben “lebegő” 3 dimenziós mozgóképek kihívásai egyszerűen megoldhtatatlanok voltak. Végül, azonban úgy tűnik, közeledünk ahhoz a naphoz, ahol az igazi hologramok valóban valósággá válhatnak.

A világ minden tájáról származó tudósok új módszerekkel, például lézerek, újabb típusú processzorok és a mozgásérzékelő technológiák használatával többféle hologramot tudnak létrehozni, amelyek a közeljövőben megváltoztathatják a média fogyasztási szokásainkat. Ebben a tizes listában összegyűjtöttük a jelenleg elérhető legszebb holografikus technikákat.

1. The Aerial Burton Laser Plasma Holograph:

Egészen a közelmúltig minden hologramhoz üveg, füst vagy víz kellett, hogy visszaverje a fényt, de már nem. Az Aerial Burton néven ismert vállalat holografikus kivetítőt hozott létre, amely plazma lézert használ a 3D-s kép lebegéséhez. Jelenleg nagyon kezdetleges a technika, de megmutatja, hogy a fényt láthatóvá lehet tenni vetítési felület nélkül.
A technológia 1kW-os infravörös impulzus lézert használ, amely a tér közvetlen pontjaira fókuszál egy 3D szkenner segítségével, ami a molekulákat ionizálva plazmát hoz létre a levegőben.

2. Pepper’s Ghost:

Zenefanatikusként bizonyára más ismerős lehet számodra a most következő hologram. Ez egy régebbi 3D illúziós technológia, de feljavítva igen meggyőző a végeredmény. Az illúziót egy szimpla 2D kép okozza, ami üvegen reflektálódik. Megfelelő távolságról nézve, a szem nem tud különbséget tenni a 2D és a 3D között. Az MDH Hologram volt az első olyan úttörő cég, amely a koncerteken és különböző előadásokon a fotorealisztikus hologram technológiát alkalmazta. Hihetetlenül reális lehet az élmény, amint azt a Tupac, Michael Jackson és még az indiai miniszterelnök Narendra Modi is bizonyítja. A high-end mozgásfelvétel technológia és a teljes 3D-s CGI használatával teljesen felépítenek egy személyt a fejtől a lábujjáig, majd egy szinte láthatatlan üveglapra vetítik őket.

3. Hypervsn fal

A Magyarországon is elérhető technológiával már jó eséllyel találkozhatott is egy kiállításon vagy egy bevásárlóközpontban. Olyan kis légcsavar lapátokkal dolgoznak, melyekbe high-tech RGB lámpasort építettek, amelyek milliszekundumban változtatják színeiket. A megfelelő forgási sebesség elérésekor létrejön a 3D hatású animáció. Ezen különálló eszközök egybeépítésével jutunk el a következő szintre, ami a Hypervsn Wall néven ismert eszköz, mellyel már 3 méter magas HD minőségű 3D animációkat lehet megjeleníteni, mindössze 65 watt teljesítményt használva.

4. Digital Holographic Tabletop:

A Tony Stark féle holografikus táblák világa még hosszú évekre van a jelenlegi technológia szinthez mérve, de a közelmúltban Dél-Koreából kiinduló csapat fontos lépést tett ezen az irányban. Létrehozták a világ első hologramját, melyet 360 fokban egyidejűleg lehet megtekinteni egy többszínű, nagy teljesítményű lézer és egy nagy sebességű forgó tükör kijelző használatával, amely beépíthető például egy asztalba.

5. Fizikai valóság hologram:

A hologram hagyományos elképzeléseitől való enyhe eltéréssel (de mégis hihetetlenül eredeti módon), az MIT kutatói szó szerint kézzelfogható, dinamikus kijelzőt hoztak létre, ami az emberek és tárgyak alakját 2D felületeken teszi fizikai valósággá. Ehhez egy 900 motorral vezérelt rendszert használnak egy apró területen, amelyek képesek térbeli alakzatokat létrehozni valós időben. De a száraz leírás helyett itt az igazán szórakoztató bemutató videó:

6. No-logram:

Az ilyen típusú hologramok technológiája már-már nagy visszatérőnek mondható, és még a mágusok és a filmesek, és a művészek is széles körben használják. Például Joanie Lemercier, aki a mozgásérzékelővel párosított kétdimenziós vetületeit használja valósághű 3D-s képeinek bemutatására. A néző mozgását detektálva nincs szükség headsetre vagy monitorokra.

7. Asztali hologramok:

Az Euclideon Hologram egy olyan elképesztő, többfunkciós rendszer, amely koordinálja a fény atomjait egy hihetetlen algoritmussal, amely 1000 GB grafikus adatot képes kezelni, lenyűgöző képeket hozva létre, speciális lencsék használatával. Otthoni felhasználásra is, tervezőmérnököknek, de akár játékok megjelenítésére is alkalmas.

8. 3D Volumetrikus technológia:

Lehetséges, hogy jelenleg a legmenőbb megjelenésű holografikus technológia, amit a Voxon VX1 kijelzővel hoznak létre, több mint félmilliárd fény-nyaláb bevetésével minden másodpercben. Mivel a fény fotonjai megütköznek a képernyőn, visszapattanva fizikai keresztmetszeti képet hoznak létre a térben, pontosan a megfelelő helyen, így a szemünket becsapják, hogy összekeverjük ezeket a rétegeket egy egyetlen, 3D-s képben. Ebben az esetben sincs szükség szemüvegre.

9. Fairy Light (Tündérfény):

Ne tévessze meg a név, ez a holografikus technológia egyik legizgalmasabb fejleménye. A Digital Nature Group kutatói találtak egy módot, hogy háromdimenziós, interaktív hologramokat hozzanak létre, a voxelekből plazmát generálva.

10. Dreamoc

A Magyarországon szintén több forgalmazó által is elérhető, a RealFiction cég “Dreamoc” elnevezésű kisméretű üvegpiramisa az eddigi talán legjobb háromdimenziós kijelző – a speciális, piramis alakú üvegkalitka egyik érdekessége, hogy a holografikus műsort a benne elhelyezett tárgyakhoz is hozzá lehet rendelni!

+1 Looking Glass

Asztali plug and play hologram megjelenítő, még előrendeléssel érhető csak el. Interaktivitást ígérnek, közvetlen összeköttetéssel a 3D szoftverekkel, ahol Real-Time megjelenítést tesznek lehetővé, így könnyítve a munkát és a prezentációt.

A 3D hologramok készítése kihívás elé állítja a 3D tartalomgyártókat is. Jellemzően minden eszköznél saját részletes technikai specifikációs kézikönyv van, hogyan kell elkészíteni a mozgó 3 dimenziós tartalmakat. A 3D animációk készítésekor kifejezetten holografikus művészi koncepciókat is szem előtt kell tartanunk, hogy az adott eszközből a legtöbbet hozhassuk ki látvány szempontjából. A holografikus eszközökön hatásos elemek a folyamatos lörgő-forgó mozgások, döntött tengellyel, részecske-szimulációk, körbefutó textfeliratok, és minden megjelenő részletnek három dimenziós mélységgel kell rendelkeznie. Ki kell tölteni maximálisan a rendelkezésre álló teret, az “átlátszó” részek többnyire feketék a végső renderben, vagy alfa-csatornákkal jelöljük ezeket, így a helyes textúra-használat és a megfelelő fénybeállítások használata is fontos szerepet kap.