Az NFT új szolgáltásként már megjelent a legnagyobb kriptó tőzsdéken is. Az előző cikkben megnéztük mi az az 5 nft piac amit mindenképp ismerned kell (és természetesen a lista tovább fog bővülni), de most vizsgáljuk meg milyen lehetőséget biztosítanak a kriptótőzsdék, mint például a Binance és a Crypto.com.
Először is szükség van pár fogalom alapvető tisztázására, a lehető legrövidebb és legközérthetőbb módon törekszünk erre.

Mik azok a kriptotőzsdék?

Röviden: olyan online platformok (desktop és applikáció) amelyek lehetőséget biztosítanak a kriptovaluták (bitcoin, ethereum, dogecoin stb.) váltására, a velük való kereskedésre, vagy akár mindkettőre. Harmadik félként összekapcsolják a keresletet és a kínálatot, a globális devizapiachoz (Forex) hasonlóan.
Az árfolyamkülönbségekből profitálhatunk (ha sikerül alacsony összegen megvenni, és drágán eladni)
A legtöbb ilyen platform “wallet”, vagyis pénztárca szolgáltatást is nyújt. Itt gyűjtögethetjük a kriptó pénzeinket (ezt inkább úgy kell elképzelni mint egy hivatkozást a blokkláncra, nem konkrét bitcoinok vannak a tárcában) azonosításhoz szükséges kulccsal, alapvetően azt a célt szolgálva hogy minél nagyobb biztonságban legyen a kriptopénzünk.

Mi a Wallet?

Vannak külső, harmadik fél által készített Wallet-ek, (pl Metamask) és offline megoldások is (Trezor) amik a még nagyobb biztonságot szolgálják. (Hackerek előszeretettel törnek coinjainkra) A Walletekbe való pénz áthelyezésnek is díja van.

Mi a Coin, mi az Altcoin, mi a Token?

Szintén a lehető legegyszerűbben megfogalmazva: Van Bitcoin, és a több ezer egyéb kriptopénz, amik összefoglaló néven altcoinok. Ezek a kripto pénzek bonyolult titkosításokat alkalmaznak a tranzakciók biztonsága érdekében. A blokklánc technológiáról számtalan írás született, ezekbe most nem mennénk bele jobban.
A tokenek a tőzsdére lépésnek megfelelhetőek, nyilvános forgalomba hozatal, csak nem részvényekkel tudunk beszállni a szuper ötletekbe, hanem az adott vállalkozás/személy által kibocsátott tokeneket vásárolhatjuk meg. Előzménye a közösségi finanszírozású projektek (crowfounding)

Mi az az NFT?

Magyarul nem helyettesíthető tokenek, a fentebb említett definíció alapján például művészek szerezhetnek így támogatókat, és ezáltal bevételt műveik értékesítésével.

Mi a “mintelés”?

Amikor bizonyos meghatározott összeg fejében igénybe vesszük a különböző blokkláncok szolgáltatását, például feltöltjük NFT-ként valamelyik alkotásunkat.

Okosszerződések

Előnye a hagyományos szerződésekkel szemben, hogy előre meghatározott feltételek mentén, automatikusan végrehajthatóak a rendelkezések. Mint az italautomatáknál, ahol a pénz bedobásával, és a választó gomb lenyomásával automatikusan létrejön a “tranzakció”.
Hozzátéve hogy védelem mellett, hiszen kellő körültekintés mellett (lsd walletek) igen biztonságos a fiókunkba történő belépés.

Hogyan hozzunk létre saját NFT-t a Binance-n?

Sokaknak feltűnhetett, hogy egy ideje már új menüpont kapott helyett a Binance főoldalán, ez pedig az NFT.
A Binance a legnagyobb kriptó-tőzsde, mely lehetővé teszi NFT-k készítését, bár egyelőre még csak előre jóváhagyott alkotók esetében. Az ígéret szerint a közeljövőben ez a funkció Minden regisztrált számára elérhető lesz, így érdemes figyelni a startot!

A feltöltési metódus már most nyilvános:
A Binance NFT honlapján lesz elérhető a Create gomb. A feltöltéshez létrehozott, és hitelesített Binance fiókra van szükség, amibe be is vagyunk lépve.
A binance saját Smart Chain-jét használva, minden feltöltött darab esetén 0.005 BNB (Binance Coin) díj felszámolása esetén hozza létre az NFT-t.
Minden alkotás lehet NFT, mely nem haladja meg az 50 Megabyteot, valamint az alábbi kiterjesztésekkel rendelkezik:
Képek – Jpeg, PNG és GIF
Videók – MP4, MPEG és AVI
Hang – WAV és MP3.

Választhatunk, hogy egyetlen NFT-t (BEP-721) vagy NFT kollekciót, sorozatot szeretnénk készíteni (BEP-1155).
Egy sorozat lehetővé teszi majd ugyanabból több darab értékesítését is, de mindegyiket egyedi azonosítóval látja el. (például zenei albumok értékesítéséhez)
A feltöltött tartalmakat egy központi adatbázisban tárolják le. Az NFT-k a későbbiekben (ahogy mindenhol máshol) módosíthatatlanok, viszont törölhetőek (burn). Az elkészült NFT-k áthelyezhetőek kompatibilis pénztárcákba is.

Összességében tehát nagyon izgalmas lehetőségek és funkciók rejlenek a Binance NFT platformjában, ahol jelenleg mint vásárlók tevékenykedhetünk.
Náluk megtalálhatóak az úgynevezett Mystery Box-ok, ahol tematikusan, egy-egy alkotó vagy témakör szerint fix áron dobozok vásárolhatóak, melyekben különböző ritkaságú NFT-khez lehet hozzájutni, majd ezekkel kereskedni.
Jellemzően ezek a Mystery Boxok előre beállított időpontoktól elérhetőek, és perceken belül el is fogynak.

Sorozatunk következő részében megnézzük, hogyan lehetséges NFT-ket létrehozni a Crypto.com oldalán, ahol szintén új menüpontként elérhető már az NFT.

Figyelem! Nem vagyunk pénzügyi tanácsadók, az itt megjelent írások mind alkotóknak szólnak, akik szeretnék alkotásaikat biztonságban tudni a blokklánc technológia segítségével!
Hogy ebből mennyit és mennyiért sikerült értékesíteni, számtalan változó függvénye!

Hetente jelentkezünk NFT tartalmakkal, melyekkel bemutatjuk a híreket és az általunk fontosnak vagy maradandónak ítélt trendeket, és lehetőségeket. Alapvetően mi a az alkotóművészek oldaláról kívánjuk megközelíteni a témát, ebben kívánunk segítséget és eligazodási pontokat találni, nem a felvásárlói gyűjtői oldalról. Ezért az oldalon található információk nem tekinthetőek pénzügyi tanácsadásnak.


Iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket Facebookon is!