Az explainer videókban megvan az erő, hogy az üzletéről elmondjon kb. mindent, mindössze 60 másodpercben. De még mielőtt a grafikán és az animáción gondolkozna, egy igazán ütős video scriptre lesz szükséged. Egy jól megírt,magával ragadó forgatókönyv (és storyboard) az alapja a sikeres explainer videónak.
A megfelelő alapok nélkül hiábavaló lehet a többi munka.

Szóval mi is lenne az első lépés? Ahogy eddig is tettük, továbbra sem győzzük hangsúlyozni, hogy elengedhetetlen a célközönség ismerete, meghatározni a videó üzenetét, valamint a call-to-action használata. Ezeken túl, 6 tipp segíthet a forgatókönyvírásban.

1 – A fő üzenet hangozzék el az első 30 másodpercben

Ezt az üzenetet sűrítsük lehetőleg egy mondatba, és a forgatókönyv első 30 másodpercében szerepeljen.

2 – Közvetlenül a közönséghez szóljon

A legkönnyebb mód, hogy személyes névmásokat használunk, egyes szám második személyben. A közönség megragadásának másik módja, hogy bemutassuk, mi az, amit valóban szívügyünknek érzünk, mi mellett köteleztük el magunkat – az érzelmek húrjait pengetve, megmutatva, hogyan tehetjük jobbá a világot, és közönségünk életét. Sose “fentről” szóljunk le, inkább az egyenrangú partnert, sőt, barátot keressük bennük.

3 – Találjuk meg a megfelelő hangnemet

Legyen egy kép a fejében a közönsége mentalitásáról. Írjon egy egymondatos összefogaló leírást, miért készítteti a videót, és mit szeretne, hogy a nézők lássanak a végén. Ha történet-vezérelt karaktereink vannak, vegyük valós, létező emberek valószínűsíthető reakcióit alapul. Sokkal könnyebb reálisabb párbeszédeket írni, ha olyanokról mintázzuk, akiket jól ismerünk.

4 – Meséljen el egy történetet

A legtöbb explainer videó vázol egy problémát (Béla fáradt) bemutat egy megoldást (Béla egy új, spéci, cukormentes, bio, nullkalóriás energiaitalt iszik) elmagyarázza hogyan működik (kisajtoljuk a makadám diófa kérgét stb.) és elvezeti a nézőt a felhíváshoz (megveheted a benzinkutakon). A száraz tények, statisztikák és definíciók a tankönyvbe valók, kerüljük az élettelen tartalmakat. Az emberek alapvető igénye, hogy történeteken szórakozzanak, vagy éppen ezeken keresztül definiálják magukat. Minél jobban tudunk történeteket mesélni, annál valószínűbb, hogy a nézők megértik mi az, amit valójában kínál, és ez mit tehet őértük.

5 – Használja a humort – bölcsen

A humor egy nagyszerű kiegészítője a történetmesélésnek, amíg támogatja az üzenetet. Győzödjön megróla, hogy az alkalmazni kívánt humor valóban illeszkedik-e a történetbe amit mesél. A rossz helyen lévő, vagy rosszul időzített humor zavaró lehet, és akár a visszájára is elsülhet.

6 – Tartsuk a tempót

Tartsuk a dialógust 125 és 150 szó között percenként. Hagyjunk időt a narrátornak/szinkronnak, hogy néha levegőt vegyen. A géppuskatűz szerű dialógusok gyorsan csökkentik az érthetőséget, és elijesztik a nézőt.

Amikor explainer animáció forgatókönyvet készítünk, sosem szabad elkapkodni. Szánjunk rá időt, hogy megmutassuk a kollégáknak, és az ismerősöknek is akár. Győzödjön meg róla, hogy valóban minden könnyen érthető benne. És természetesen forduljon hozzánk bizalommal, segítünk egészen az alapoktól!