Kedvünkre válogathatunk a legnagyobb slágerek közül a Youtube hangkönyvtár kínálatában.

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés az ügyfelek részéről, hogy milyen zenét használjunk fel videóikban. A lehetőségeket kevesen ismerik, ezért ebben a cikkben összefoglaljuk hogy nagyjából mi is a helyzet a zenei jogok terén.

Főleg a kis cégeknek jó hír, hogy a Youtube felületén sokkal nagyobb a mozgástér zenék területén, mintha mondjuk TV vagy rádióhirdetésről beszélünk, ahol meg kell venni külön a jogokat a felhasználásra. Segítségünkre van az eligazodásban a Youtube hangkönyvtára, mely zeneszámok és hangeffektek gyűjteménye, amelyeket a YouTube-szerzők felhasználhatnak videóikhoz.

De mit is jelent ez pontosan?

Kezdjük a legegyszerűbb verziónál, a teljesen ingyenesen felhasználható zenéknél. A Youtube hangkönyvtárában külön szekcióban találhatóak meg ezek a zenék. Folyamatosan bűvül az itt elérhető zenék száma, melyek egyre jobb minőségű 320 kb/s-os zeneszámok, melyek jogdíjmentesen tölthetőek le és használhatóak fel. A megfelelő zene kiválasztásában segítséget nyújt a többszintű kategorizálás, műfaj (Rock, Pop stb) hangulat (Drámai, vidám stb) hangszer (zongora, gitár stb) jelenti a fő támpontokat, de időtartam alapján is lehet szűrni. A zenék letöltése egyszerű mp3 formában történik, és időbeli korlátozás nélkül bármilyen videóban szabadon felhasználhatóak. A hangkönyvtár elérhetősége: https://www.youtube.com/audiolibrary/music

De mi történik ha egy ismert előadó, ismert zenéjét szeretnénk a videónk alatt hallani? A többség jobban szereti ha egy ismert dal kíséri a videóját, erre is megvan a lehetőség.

Hirdetést tartalmazó zene

Ezen a lapfülön olyan zeneszámok találhatóak, melyeknek szerzői jogi tulajdonosuk van. A tartalom tulajdonosok saját zenéiket a következő módon szankcionálhatják:

  • Elnémíthatják a zenéjükkel egyezést mutató hangsávot.
  • Letilthatják a teljes videó megtekintését.
  • Bevételszerzésre használhatják a videót úgy, hogy reklámokat jelenítenek meg rajta.

Attól függően, hogy hogyan szeretnének megjelenni a Youtube-on, határozza meg hogy, felhasználhatjuk-e az adott zenét a videóban vagy sem. A hangkönyvtár ezen részében tehát a keresővel elsősorban arról tájékozódhatunk, hogy megnézzük mi történhet ha használjuk a hangsávot. Például vegyük Survivor-tól az Eye of the tiger-t: 5 ország kivételével szabadon használható, a bevételek a tulajdonost illetik. Calvin Harris: Summer – nem felhasználható, letiltásra fog kerülni a videó.

Fontos! A szerzői jog tulajdonosa módosíthatja az irányelveit, és akár szerzői jogi eltávolítási értesítést adhat ki, ezért videó állapota a jövőben változhat, akár eltávolításra is kerülhet. Ez azonban ritkán fordul elő: a zenészek leginkább abban érdekeltek, hogy minél több videón, minél több helyen jelenjenek meg dalaikkal, amivel ráadásul bevételekre is szert tehetnek. A videó készítőjének (főleg céges hirdetések esetében) biztosan megéri, hogy egy ismert zene társuljon a videójához, ezért cserében csak biztosítani kell hogy hirdetések kapcsolódjanak a videóhoz, melyből a zene szerzője fog részesülni.

Reméljük dióhéjban sikerült felvázolni a lehetőségeket, további kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal, elkészítjük animációját akár a legnépszerűbb slágerekkel.