A holográfia a hologramok készítésének tudománya és gyakorlata. A hologramok most már számítógéppel is létrehozhatók, hogy olyan objektumokat vagy jeleneteket jelenítsenek meg, amelyek soha nem is léteztek. Az alapelv már évszázadokra visszamenően foglalkoztatta az embereket, megmutatjuk hogyan.

Kis hologram történelmi áttekintésünk nem kizárólag hologram technológiákat tartalmaz, hanem a folyamatot hivatott bemutatni.

Camera obscura

A camera obscura (jelentése: sötét kamra) vagy más néven “lyukkamera” lencsetag nélküli optikai eszköz, mely a környezet vizuális leképezésére alkalmas. Egy minden oldalról lesötétített doboz vagy szoba, melybe a fény csak egy apró lyukon keresztül jut be. A fény pedig fordított állású képet rajzol ki a camera obscurán belül a lyuk ellentétes oldalán. Rajzolási- és csillagászati eszközként tartották számon. A fényképezőgép ősének is tekinthető, még a mai fényképezőgépek is a camera obscura működésén alapulnak. Al-Hajszam arab tudós már 997-ben (!) Opticae Thesaurus című munkájában írt a camera obscuráról.
A reneszánsz korában például Leonardo da Vincit is foglalkoztatta ez az egyszerű optikai eszköz.

Laterna magica

A laterna magica (jelentése: bűvös lámpa) a modern diavetítő ősének tekinthető. Elsőként Leone Battista Alberti épített laterna magicát 1437-ben, míg “modern” formája 1663-ban már megvásárolható volt egyes londoni optikusoknál. Egy olajlámpa és egy lencse segítségével az üveglapokra festett képet lehetett kivetíteni egy megfelelő vászonra. A 19. században már több vándor laterna magica-művész is járta Nagy-Britanniát, ezeken a bemutatókon az üveglapok csúsztatásával és forgatásával kezdetleges mozgóképeket tudtak előidézni. A néhány fennmaradt lámpásért és képért versengenek a műgyűjtők.

Sztereoszkóp

Sztereopszis a vizuális észlelés folyamata, amely a mélység észleletét a két szem retináján, a világról alkotott két különböző vetületből hozza létre. Az első sztereoszkóp az 1851-es nagy világkiállításon került bemutatásra. Az eltérések a szemek különböző helyzetéből erednek, de a sztereopszist általában a mélységészleléshez kapcsolják helytelenül. Manapság a technikát gyakran robotoknál használják akadályok kiküszöbölésére.

Kaiserpanorama

A Kaiserpanorama a sztereoszkópos szórakoztatás egyik formája, amelyet főleg a 19. és a 20. század elején használnak, amelyet Fuhrmann talált fel és szabadalmaztatott 1890-ben. Ezek egyfajta megtekintő állomások, amelyeken keresztül több ember egyszerre, az előttük levő lencséken keresztül, forgó sztereoszkóp üveglapokon láthatják megelevenedni az állóképeket, egyből valós 3 Dimenziós illúziót keltve. A kiállítások nagyon népszerű látványossága volt.

Lumiere féle photo-stereo

A modern mozgókép megalkotójához számos egyéb találmány is fűződik, például ez az 1920-ban szabadalmaztatott eszköz. Nem csak mozgóképekben, hanem 3 dimenzióban is gondolkozott, ez inspirálta ezt a volumetrikus fotográfiai technikát. A világ még nem állt készen a találmányára.

SONY DSC

Gábor Dénes és a hologram feltalálása

A hologram feltalálója egy magyar származású villamosmérnök, Gábor Dénes volt. Már egészen kicsi korától különösen izgatta a fizika, a holográfia gondolata is már tizenhét éves korában megfogalmazódott benne. 1947-ben, már brit állampolgárként a képek rögzítésének egy olyan módját fedezte fel, ami több információ visszaadását tette lehetővé, mint bármelyik addig ismert eljárás. A mindenki által ismert hologram képek megjelenhetnek dísztárgyak formájában, de hamisíthatatlanságuk miatt előszeretettel használják biztonsági jelekként, például a papírpénzeken. Gábor Dénes a holográfia kidolgozásáért 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott.

Forbidden Planet

Forbidden Planet a címe annak az 1956-os amerikai sci-fi alkotásnak, melyben először jelenik meg a hologram, mint egy távközlési eszköz, melyben Dr. Morbius tud beszélni lányával, Altaira-val. Előfutára a későbbi Star Trek és Star Wars filmeknek.

Vissza a jövőbe II.

Az 1989-ben megjelent filmben a jövőt 2015 jelenti, ahol már hatalmas köztéri hologrammokkal népszerűsítik az aktuális block-bustereket. Sajnos ez még 2019-ben sem igazán jellemző.

Az első hologram-stream

2010-ben monokróm, 2 másodpercenként frissülő “élő” adást közvetítő holografikus kijelzőt fejlesztettek ki az Arizonai Egyetemen.

A 2010-es évektől kezdve egyre újabb és újabb hologram technológiák kerülnek elő, a legígéretesebbekről szóló kortárs tízes listánkat itt lehet megtekinteni.

https://en.wikipedia.org/wiki/Holography
http://www.mimicsoda.hu/cikk.php?id=1372
https://lookingglassfactory.com/about/